Ορμονικό προφίλ

Αντί- Μουλλεριανή Ορμόνη (ΑΜΗ)

Η αντί-Μουλλεριανή ορμόνη είναι ένα συστατικό που παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα στα ωοθυλάκια που βρίσκονται στις ωοθήκες. Δημιουργείται στα πρωτογενή ωοθυλάκια που προηγούνται του αρχέγονου σταδίου των ωοθυλακίων. Τα πρωτογενή ωοθυλάκια είναι μικροσκοπικά σε αυτό το στάδιο και δεν μπορούν να ανιχνευθούν μέσω υπερηχογραφήματος.

Η ΑΜΗ έχει την ικανότητα να συσχετίζεται με το μέγεθος των αποθηκών των ωοθηκών. Χρησιμοποιείται ευρέως στις θεραπείες γονιμότητας αφού μπορεί να εκτιμήσει το ποσοστό των αποθεμάτων των ωοθυλάκιων καθώς επίσης και να προβλέψει τον χρόνο εμμηνόπαυσης.

Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)

Η FSH είναι μια γλυκοπρωτεΐνική ορμόνη που βρίσκεται στην πρόσθια υπόφυση. Είναι μια ορμόνη που παράγεται και στα δύο φύλα αλλά και στα ζώα.

Ο τρόπος που δουλεύει η FSH στις γυναίκες είναι μέσω διέγερσης για ανάπτυξη και στρατολόγηση των ανώριμων ωαρίων στις ωοθήκες. Συνήθως μετριέται στις πρώτες μέρες του θυλακιωδού σταδίου στον έμμηνο κύκλο, από την μέρα 3 μέχρι 5. Οι γυναίκες που πλησιάζουν προς εμμηνόπαυση έχουν υψηλότερα επίπεδα FSH.

Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Όπως και η FSH, η LH παράγεται και από τα δύο φύλα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, όταν τα οιστρογόνα είναι αυξημένα, οι υποδοχείς της LH εμφανίζονται στο ώριμο ωοθυλάκιο προκαλώντας περισσότερη έκκριση οιστραδιόλης. Η αύξηση της LH διαρκεί μεταξύ 24 με 48 ώρες. Η LH προκαλεί ωορρηξία και είναι αναγκαία για την διατήρηση της ωχρινικής λειτουργίας για τις πρώτες δύο εβδομάδες του έμμηνου κύκλου. Όταν προκύψει εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της LH μειώνονται κι η ωχρινική λειτουργία θα υποστηριχτεί από μια άλλη ορμόνη, την HCG (ανθρώπινη χοριάκη γοναδοτροπίνη) η οποία είναι παρόμοια με την LH αλλά εκκρίνεται από τον νέο πλακούντα

Οιστραδιόλη (Ε2)

Η οιστραδιόλη είναι στεροειδής ορμόνη γνωστή ως και η κύρια γυναικεία ορμόνη.

Κάποιες κύριες λειτουργίες της οιστραδιόλης είναι η υποστήριξη της πάχυνσης του ενδομητρίου, των τραχηλικών αδένων και της πάχυνσης. Αυξάνει επίσης την ανάπτυξη του μυομητρίου. Η Ε2 είναι αναγκαία για την διατήρηση των ωαρίων στις ωοθήκες. Κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, η Ε2 παράγεται από το ώριμο ωάριο. Επιπρόσθετα στην ωχρική φάση, η Ε2 σε συνδυασμό με την προγεστερόνη, προετοιμάζει το ενδομήτριο για την εμφύτευση.

Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη όπως και η οιστραδιόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που συμβάλλει στον έμμηνο κύκλο και στην εγκυμοσύνη καθώς και στην εμβρυογένεση.

Η προγεστερόνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την διατήρηση της εγκυμοσύνης. Παράγεται από τις ωοθήκες, τον πλακούντα και τα επινεφρίδια. Προετοιμάζει το σώμα για την σύλληψη και την εγκυμοσύνη ενώ επίσης ρυθμίζει τον μηναίο κύκλο.

Προλακτίνη (PRL)

Η προλακτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά τις γυναίκες και άλλα θηλυκά θηλαστικά να παράγουν γάλα.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.