Αίτια Υπογονιμότητας Στους Άντρες

Η υπογονιμότητα στους άντρες ευθύνεται για το 40-50% της υπογονιμότητας των ζευγαριών. Η υπογονιμότητα στους άντρες συσχετίζεται με χαμηλή συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα και μορφολογία.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανωμαλιών:

  • Ολιγοσπερμία: χαμηλή συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων
  • Ασθενοσπερμία: χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
  • Νεκροσπερμία: σπερματοζωάρια χωρίς κινητικότητα
  • Τερατοσπερμία: μη καλή μορφολογία των σπερματοζωαρίων

(Μπορεί να υπάρχει συνδυασμός δυο ή και περισσοτέρων κατηγοριών)

Τρόπος ζωής:

για παράδειγμα άγχος, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατάχρηση ουσιών, χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες ή τοξίνες και προχωρημένη ηλικία τα οποία μπορούν να χειροτερέψουν την σπερματογένεση και τη σωστή λειτουργία του σπερματοζωαρίου.

Ιατρικές παθήσεις

Κρυψορχία, καρκίνος και οι θεραπείες καρκίνου είναι μερικά παραδείγματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα στους άντρες, επηρεάζοντας την παραγωγή και λειτουργία του σπέρματος. Επίσης η παρεμπόδιση ή ο αποκλεισμός του σπερματικού πόρου ο οποίος μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στην ουρήθρα είναι κοινή αιτία για ολιγοσπερμία ή αζωοσπέρμια στους άντρες. Επεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του σπερματικού πόρου από βακτήρια, η οποία είναι μια συχνή αιτία για την παρεμπόδιση ή τον αποκλεισμό του σπερματικού πόρου.
Η κιρσοκήλη είναι μια ιατρική πάθηση η οποία μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα. Περίπου το 15% όλων των ανδρών και 40% των ανδρών με υπογονιμότητα πάσχουν από αυτή την ιατρική πάθηση. Δεν έχει εξακριβωθεί πως οι κιρσοκήλη επηρεάζει την γονιμότητα; αυξάνει όμως την θερμοκρασία στους όρχεις που σχετίζεται με την παραγωγή των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα.

Ορμονικές διαταραχές.

Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να είναι επακόλουθο του τρόπου ζωής όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάχρηση ουσιών και η παχυσαρκία. Επίσης οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκληθούν από άλλες παθήσεις συμπεριλαμβανομένου των παθήσεων του θυρεοειδούς, του διαβήτη, η υψηλή πίεση και υπογοναδισμός. Υπογοναδισμός είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει την ποσότητα της τεστοστερόνης και άλλες αναπαραγωγικές ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αντισώματα κατά του σπερματοζωαρίου.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα κατά του σπέρματος δημιουργούνται όταν διασπαστεί το φράγμα του αίματος/όρχεων. Οι παρουσία τους στο δείγμα του σπέρματος έχει συσχετιστεί με μειωμένη κινητικότητα καθώς και την ανικανότητα να γονιμοποιηθεί το ωάριο.

Γενετικές Παθήσεις

Η υπογονιμότητα στους άντρες είναι συσχετισμένη και με κάποιες γενετικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Klinefelter, την μετάλλαξη του γονιδίου της κυστικής ίνωσης και μικρό-αφαιρέσεις πάνω στο Υ χρωμόσωμα. Επίσης, ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων οι οποίες ονομάζονται ισοζυγισμένες μεταθέσεις συσχετίζονται με μεγάλο ποσοστό αποβολών.

Προχωρημένη ηλικία και γονιμότητα.

Αντίθετα με τις γυναίκες, οι άντρες είναι γόνιμοι μέχρι την ηλικία των 60 ή ακόμα μέχρι και την ηλικία των 70 εάν δεν υπάρχει άλλη πάθηση η οποία να συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι με την ηλικία το μέγεθος των όρχεων μικραίνει και υφή τους είναι πιο μαλακή. Επίσης, τα χαρακτηριστικά του σπέρματος όπως η κίνηση και η μορφολογία τείνουν να μειώνονται καθώς αυξάνεται η ηλικία του άντρα. Επιπρόσθετα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπερματοζωάρια από ηλικιωμένους άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ελαττώματα στα χρωμοσώματα ή στα γονίδια.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.