Διαγνωστική Υπογονιμότητα στους Άντρες

Σωματική Εξέταση και Ιατρικό Ιστορικό

Η κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας στους άντρες. Ο ιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό ρωτώντας ερωτήσεις σχετικά με την χρονική περίοδο της υπογονιμότητας, τον τρόπο ζωής, το ιστορικό ασθενειών, κληρονομικές παθήσεις και επεμβάσεις που πραγματοποίησε ο ‘ασθενής’ στο παρελθόν.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση στα γεννητικά όργανα για να αποκλειστεί η παρουσία προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία.

Η ανάλυση σπέρματος

είναι η σημαντικότερη εργαστηριακή εξέταση για να αξιολογηθεί η γονιμότητα στους άντρες. Στην εξέταση ρουτίνας αξιολογούνται τα βασικά χαρακτηριστικά και παράμετροι του δείγματος σπέρματος για την λειτουργία του σπερματοζωαρίου: η συγκέντρωση, η ολική κινητικότητα και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων

Εξέταση για αντισώματα κατά του σπερματοζωαρίου

Η ανίχνευση αντισπερμικών αντισωμάτων στο σπέρμα πραγματοποιείται με την προσθήκη ειδικών αντιδραστηρίων τα οποία αλληλεπιδρούν με τα επηρεαζόμενα σπερματοζωάρια Επίσης, η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αντισπερμικών αντισωμάτων μέσα στο γυναικείο σώμα.

Ορμονική εξέταση

Η ορμονική εξέταση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την υπογονιμότητα στους άντρες και στις γυναίκες. Ο ιατρός συνιστά την εξέταση για τα επίπεδα ορμονών οι οποίες ρυθμίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα. Αυτές οι ορμόνες συμπεριλαμβάνουν την τεστοστερόνη, την FSH, την LH, την οιστραδιόλη και την προλακτίνη.

Γενετική Εξέταση

Η γενετική εξέταση πραγματοποιείται αν οι πιο πάνω εξετάσεις δεν διευκρινίζουν το λόγο για την υπογονιμότητα. Η γενετική εξέταση συμπεριλαμβάνει την ανάλυση των χρωμοσωμάτων (καρυότυπο), μικροελλειμάτων πάνω στο Υ χρωμόσωμα και την εξέταση κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (sperm DNA fragmentation).

Βιοψία όρχεων για ανάκτηση σπερματοζωαρίων

Αν δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια μέσα στο δείγμα σπέρματος (Azoospermia), ο ιατρός θα εισηγηθεί την βιοψία των όρχεων για να ελέγξει αν υπάρχουν σπερματοζωάρια στους όρχεις. H διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση σπερματοζωαρίων που με τη σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.