Φυσική σύλληψη

Physical Examination and Medical History

Γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, είναι καλό να γνωρίζουν ότι:

  • Η σεξουαλική επαφή πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας (όταν το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη)
  • Τα συστήματα που παράγουν τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια πρέπει να δουλεύουν στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο
  • Οι σάλπιγγες πρέπει να είναι ανοιχτές και υγιείς

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου 2 εκατομμύρια ωάρια (το μεγαλύτερο κύτταρο στο σώμα), μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία παραμένουν περίπου 300 000 και η μείωση συνεχίζεται. Μια φορά τον μήνα, κάθε μήνα από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, συμβαίνει η ωορρηξία, και ένα ωάριο απελευθερώνεται στην μέση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Όλη η διαδικασία ελέγχεται από δύο αδένες στον εγκέφαλο, τον υποθάλαμο και την υπόφυση. Το ωάριο απελευθερώνεται από ένα ώριμο ωοθυλάκιο στην ωοθήκη και ταξιδεύει προς τη σάλπιγγα. Όταν το ωάριο συναντήσει σπερματοζωάρια στην σάλπιγγα συμβαίνει η γονιμοποίηση.

Τα ωάρια ζουν (και μπορούν να γονιμοποιηθούν) για 12 – 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Το σπέρμα μπορεί να μείνει ζωντανό και ενεργό στο σώμα της γυναίκας μέχρι και 72 ώρες μετά την εκσπερμάτωση, έτσι το ζευγάρι δεν χρειάζεται να έρθει σε επαφή την ακριβή στιγμή της ωορηξίας για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Οι άντρες παράγουν σπερματοζωάρια στους όρχεις και παράγουν κατά μέσω όρο 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε μέρα. Σε διάρκεια περίπου τριών μηνών, τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν σε ένα σύστημα σωλήνων, την επιδιδυμίδα, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ωριμάζουν και ακολούθως απελευθερώνονται κατά την εκσπερμάτωση. Μόνο το 4% των σπερμάτων που απελευθερώνονται σε μια εκσπερμάτωση θεωρούνται φυσιολογικά και ικανά για να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Ωστόσο, χρειάζεται απλά ένα σπερματοζωάριο για να γονιμοποιήσει το ωάριο και να προκύψει εγκυμοσύνη.

Αφού το σπέρμα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του κόλπου μέσω της εκσπερμάτωσης, τα σπερματοζωάρια πρέπει να ταξιδέψουν μέσω της κολπικής βλέννας στην μήτρα και έπειτα στις σάλπιγγες πριν συναντηθούν με το ωάριο. Το σπερματοζωάριο κάνει αυτό το μακρύ ταξίδι με την βοήθεια της ουράς του, το υγρό που το περιβάλει και με μερική βοήθεια από τα τοιχώματα της μήτρας. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το σπερματοζωάριο προετοιμάζεται για την συνάντηση με το ωάριο, με αλλαγές στο κεφάλι του (ακρόσωμα) και στο μοτίβο κίνησης του. Όταν τα σπερματοζωάρια συναντήσουν την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου, το σπερματοζωάριο ξεκινά να τρυπώνει δια μέσου της για να καταλήξει στο ωάριο. Την στιγμή που το πρώτο σπερματοζωάριο διαπερνά με επιτυχία την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου, ενεργοποιείται η αντίδραση που κάνει το ωάριο να αντιστέκεται στα άλλα σπερματοζωάρια. Αυτό το σπερματοζωάριο απορροφάται μέσα στο ωάριο, όπου το γενετικό υλικό που εμπεριέχεται στο κεφάλι του σπερματοζωαρίου, συγχωνεύεται με αυτό του ωαρίου. Έτσι η γονιμοποίηση ολοκληρώνεται

Fertilization is now complete

Μετά την γονιμοποίηση, ο συνδυασμός του ωαρίου και σπερματοζωαρίου, δηλαδή το έμβρυο, αναπτύσσεται στην σάλπιγγα τις πρώτες μέρες και έπειτα ταξιδεύει προς τη μήτρα. Το έμβρυο μέχρι την πέμπτη μέρα γίνεται βλαστοκύστη, μια σφαίρα από κύτταρα που περικυκλώνουν μια κοιλότητα. Όταν η μεμβράνη της βλαστοκύστης σπάζει, δηλαδή εκκολάπτεται, είναι έτοιμη να προσκολληθεί στο ενδομήτριο (εμφύτευση).

Αν δεν γίνει γονιμοποίηση ή αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν προσκολληθεί στο ενδομήτριο, η βλαστοκύστη εκφυλίζεται, το ενδομήτριο αποβάλλεται και επέρχεται περίοδος.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.