Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Ιδανική για γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα

Ιδανική σε περιπτώσεις μεγάλης παραγωγής ωαρίων σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ιδανική για ζευγάρια που θέλουν να καθυστερήσουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη

Ιδανική για ασθενείς που θέλουν να παγώσουν ωάρια πριν από θεραπεία ενάντια στον καρκίνο

Σχετικά με τη θεραπεία

Η συντήρηση ωαρίων είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες θεραπείες στο Ην. Βασίλειο, σύμφωνα με την επιτροπή HFEA του Ην. Βασιλείου, με αύξηση 10% το 2017. Πολλές γυναίκες είναι έτοιμες για την εμπειρία της μητρότητας σε αργότερη στιγμή της ζωής τους λόγω καριέρας ή άλλων κοινωνικών ή οικονομικών λόγων.

Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες για να κυοφορήσουν μέχρι την ηλικία των 35 ετών, αλλά αν ακόμη δεν είστε έτοιμη για την εμπειρία της μητρότητας σε αυτό το στάδιο, η συντήρηση ωαρίων είναι η επιλογή σας.

Egg preservation

Ποιες γυναίκες θα πρέπει να σκεφτούν τη συντήρηση ωαρίων

Όπως γνωρίζετε, τα αποθέματα ωαρίων μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Με απλά λόγια ‘δεν μπορείτε να σταματήσετε το χρόνο’. Εάν είστε μεταξύ 30-35 χρονών και δεν είστε έτοιμη για να μείνετε έγκυος, η συντήρηση ωαρίων ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε.

Επίσης, η συντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή για ασθενείς που θα ακολουθήσουν χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία, αφού τέτοιου είδους θεραπείες συνήθως προκαλούν καταστροφή ωαρίων κι επομένως υπογονιμότητα.

Πότε να λάβετε υπόψη τη Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Απώλεια και ποιότητα ωαρίων

Η αυξανόμενη απώλεια ωαρίων είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Κάθε γυναίκα γεννιέται με 1-2 εκατομμύρια ωάρια και μέχρι την ηλικία των 37 ο αριθμός αυτός μειώνεται στις 25 χιλιάδες.

Η ηλικία επίσης επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ γυναικών άνω των 37 ετών και υψηλότερου ρίσκου για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία είναι πολύτιμη εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα μωρό αργότερα στη ζωή σας. Όμως, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία δεν εγγυάται μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη αν και φέρει περισσότερες πιθανότητες.

 

Μεγάλος αριθμός ωαρίων σε κύκλο εξωσωματικής θεραπείας

Σε περίπτωση που παραχθεί μεγάλος αριθμός ωαρίων σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, πολύ πιθανόν να μην τα χρειαστείτε όλα. Μπορείτε να κρυοσυντηρήσετε μερικά ωάρια για επόμενες θεραπείες ή αν δε θέλετε να κάνετε άλλα παιδιά προς το παρόν.

Ηθικοί ή θρησκευτικοί περιορισμοί

Μερικά ζευγάρια αντιμετωπίζουν ηθικούς ή θρησκευτικούς περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό δημιουργημένων εμβρύων σε μια θεραπεία γονιμότητας, οπόταν η κρυοσυντήρηση ωαριων διευκολύνει το δίλημμα τους.

Ασφάλεια

Κανένα ρίσκο στο παιδί ή τη μητέρα

Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυξημένα γενετικά ή θέματα υγείας, ή δυσμενή περιγεννητικά συμβάντα με τη χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων.

Πολύ καλές πιθανότητες εγκυμοσύνης

Κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν την απόδοση της κρυοσυντήρησης ωαρίων έχουν δείξει ότι η χρήση φρέσκων ή παγωμένων ωαρίων έχουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας σε εγκυμοσύνες. Επιπλέον, η Αμερικάνικη Επιτροπή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας έχουν εγκρίνει την κρυοσυντήρηση ωαρίων σαν μια καθιερωμένη διαδικασία στα εργαστήρια εμβρυολογίας.

Ασήμαντη απώλεια ωαρίων

Οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν βελτιοποιήσει το πρωτόκολλο κρυοσυντήρησης ωαρίων ώστε τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων να είναι περισσότερα από 90%.

Χρόνος φύλαξης

Η μεγιστη περίοδος φύλαξης για τα ωάρια είναι κανονικά μέχρι τα 10 χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή η περίοδος μπορεί να επεκταθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά από έγκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Κύπρο.

Η διαδικασία

Διέγερση ωοθηκών

Πριν από την ωοληψία, θα υπάρξει μια προετοιμασία των ωοθηκών μέσω ελεγχόμενης διέγερσης η οποία γίνεται υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για παραγωγή αρκετών ωαρίων κατά τη διάρκεια του κύκλου σας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ενέσιμων φαρμάκων. Αυτά τα ενέσιμα φάρμακα δίνονται υποδόρια για 9-12 ημέρες και βοηθουν στην παραγωγή περισσότερων ωοθυλακίων για ψηλοτερα ποσοστά επιτυχίας στη δημιουργία εμβρύων.

Κάθε πλάνο θεραπείας εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς και την αντίδραση της στα φάρμακα. Τα ενέσιμα μπορούν να χορηγηθούν από κάποιο δικό σας άτομο ή ακόμη και από τον εαυτό σας όταν σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Η πρόοδος της θεραπείας σας αξιολογείται με υπέρηχους και αιματολογικές εξετάσεις.

Ωοληψία

Με βάση την ωρίμανση των ωοθυλακίων, ο υπεύθυνος ιατρός θα αποφασίσει την ημέρα της συλλογής τους (ωοληψία). 36 ώρες πριν την ωοληψία χορηγείται ειδική ένεση που προετοιμάζει τα ωάρια πριν τη συλλογή τους.

Από 8 ώρες πριν την ώρα της ωοληψίας θα πρέπει να παραμείνετε νηστική και διψασμένη, καθότι η ελαφρά μορφή αναισθησίας απαιτεί να έχετε άδειο στομάχι. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και θα σας δοθεί ελαφριάς μορφής αναισθησία ώστε να μη νιώθετε άβολα. Με το τέλος της διαδικασίας, θα ξεκουραστείτε στο ιδιωτικό σας δωμάτιο για περίπου 1 ώρα.

Πριν την αναχώρηση σας από την κλινική, δίνονται γραπτώς οδηγίες για τη περιοδο που θα ακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να μη σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο εκτός κι αν σας συμβουλέψει ο γιατρός. Όλα τα ωάρια που θα συλλεχθούν, κρυοσυντηρούνται και φυλάσσονται στο εργαστήριο εμβρυολογίας μας υπό ελεγχόμενες συνθήκες φύλαξης. Όταν τα ωάρια αυτά θα χρειαστούν, ξεπαγώνονται και γονιμοποιούνται σε ειδικά δισκάκια καλλιέργειας και έπειτα τοποθετούνται στο ενδομήτριο σαν έμβρυα όταν είναι έτοιμα.

3. Αποθήκευση ωαρίων

Μπορείτε να φυλάξετε τα ωάριά σας στην τράπεζα μας και να τα χρησιμοποιήσετε όταν είστε έτοιμοι. Υπάρχει μια μικρή χρέωση φύλαξης που μπορεί να πληρωθεί μηνιαίως ή ετησίως. Τα ωάρια μπορούν να φυλαχτούν έως και 10 χρόνια με τη δυνατότητα επέκτασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν είναι απαραίτητο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email: coord@pedieosivf.com.cy
Τηλ: +357 22670850
Τηλεφωνήστε μας ή επισκεφθείτε το γραφείο μας. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις εντός 24 ωρών τις εργάσιμες ημέρες.