Κλασσική μέθοδος γονιμοποίησης (IVF) και μικρογονιμοποίηση (ICSI)

To IVF χρησιμοποιείται όταν τα σπερματοζωάρια έχουν κανονική συγκέντρωση, κινητικότητα και μορφολογία

Mε IVF, τα σπερματοζωάρια γονιμοποιούν το ωάριο με φυσικό τρόπο

ICSI χρησιμοποιείται κυρίως όταν η ανάλυση σπέρματος δείξει μη κανονικά αποτελέσματα

ICSI χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνεχόμενων αποτυχημένων προσπαθειών της κλασσικής μεθόδου IVF

ICSI χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπογονιμότητας

IVF & ICSI

IVF

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όταν τα σπερματοζωάρια έχουν κανονική συγκέντρωση, κινητικότητα και μορφολογία. Περίπου 300,000 σπερματοζωάρια (η ποσότητα ρυθμίζεται ανάλογα με την τελική συγκέντρωση μετά την προετοιμασία του σπέρματος) ανά ωάριο διασκορπίζονται σε μια σταγόνα καλλιεργητικού υγρού γονιμοποίησης και επωάζονται στους 37oC με 5-6% CO2, μέχρι την επόμενη μέρα. Τα σπερματοζωάρια αφήνονται να διαπεράσουν την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου, από μόνα τους, για να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Η γονιμοποίηση ανιχνεύεται 17-19 ώρες μετά από τη διαδικασία Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

0

Σπερματοζωάρια ανά ωάριο διασκορπίζονται σε μια σταγόνα καλλιεργητικού υγρού γονιμοποίησης

ICSI

Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης ωαρίων χρησιμοποιείται κυρίως όταν η ανάλυση σπέρματος δείξει μη κανονικά αποτελέσματα π.χ. όταν ο αριθμός σπερματοζωαρίων είναι χαμηλός, όταν έχουν μειωμένη κινητικότητα ή σοβαρές μορφολογικές ανωμαλίες. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνεχόμενων αποτυχημένων προσπαθειών της κλασσικής μεθόδου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, σε περιπτώσεις παρουσίας αντισωμάτων του σπέρματος και ενίοτε σε ασθενείς με παραγωγή ωαρίων σε μικρούς αριθμούς. Επιπλέων χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπογονιμότητας.

Εν ολίγοις, ο εμβρυολόγος επιλέγει κανονικά σπερματοζωάρια και τα εγχέει στα ωάρια χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό και μικροεργαλεία. Η γονιμοποίηση ανιχνεύεται 16-18 ώρες μετά τη Μικρογονιμοποίηση του ωαρίου.

IVF & ICSI

Η διαδικασία μας

IVF & ICSI

1. Συμβουλευτική & εξετάσεις γονιμότητας

Στο Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πεδιαίος οι ανησυχίες και απόψεις των ασθενών μας λαμβάνονται υπόψη και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης είναι η διευθέτηση του πρώτου σας ραντεβού με το γιατρό μας για να καθοριστεί το πρόβλημα υπογονιμότητας και να σχεδιαστεί η καταλληλότερη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σας με το γιατρό μας, κάποιες εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο μας (εάν ενδείκνυται):

Ρουτίνες εξετάσεις

Αν επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις είναι αναγκαίες , όπως ο έλεγχος βατότητας των σαλπίγγων (σαλπιγγογράφημα) (HSG) ή γενετικός έλεγχος για στειρότητα, θα παραπεμφθείτε στους εξειδικευμένους μας συνεργάτες για την ολοκλήρωση τους.

Ovarian Stimulation

2. Διέγερση Ωοθηκών

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής θεραπείας θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για παραγωγή περισσότερων ωαρίων. Η αγωγή περιλαμβάνει ορμονοθεραπεία η οποία διαρκεί 7-12 ημέρες. Όλες οι οδηγίες για την ορμονοθεραπεία θα σας δοθούν από το νοσηλευτικό μας προσωπικό και μπορεί είτε να την κάνετε μόνες σας, είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου. Η πρόοδος της θεραπείας σας αξιολογείται με υπέρηχους και αιματολογικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπάρχει βοήθεια κατά 24ώρου βάσεως.

Egg & Sperm Collection

3. Συλλογή ωαρίων και σπέρματος

Με βάση την ωρίμανση των ωοθυλακίων, ο υπεύθυνος ιατρός θα αποφασίσει την ημέρα της συλλογής τους (ωοληψία). Πριν την ωοληψία ο σύντροφος σας θα πρέπει να δώσει δείγμα σπέρματος.

Συλλογή ωαρίων

  1. Με βάση την ωρίμανση των ωοθυλακίων, ο υπεύθυνος ιατρός θα αποφασίσει την ημέρα της συλλογής τους (ωοληψία). 36 ώρες πριν την ωοληψία χορηγείται ειδική ένεση που προετοιμάζει τα ωάρια πριν τη συλλογή τους. Από 8 ώρες πριν την ώρα της ωοληψίας θα πρέπει να παραμείνετε νηστική και διψασμένη, καθότι η ελαφρά μορφή αναισθησίας απαιτεί να έχετε άδειο στομάχι.
  2. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και θα σας δοθεί ελαφριάς μορφής αναισθησία ώστε να μη νιώθετε άβολα. Με το τέλος της διαδικασίας, θα ξεκουραστείτε στο ιδιωτικό σας δωμάτιο για περίπου 1 ώρα.
  3. Πριν την αναχώρηση σας από την κλινική, δίδονται γραπτώς οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να μη σταματήσετε οποιοδήποτε φάρμακο εκτός κι αν σας συμβουλέψει ο γιατρός.

Συλλογή σπέρματος

  1. Πριν την ωοληψία ο σύντροφος σας θα πρέπει να δώσει δείγμα σπέρματος. Για δείγμα καλύτερης ποιότητας, είναι απαραίτητο να υπάρχει αποχή τουλάχιστον 2-5 ημέρες. Εάν το δείγμα παραχθεί εκτός κλινικής θα πρέπει κατά τη μεταφορά του να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτή του σώματος και να φτάσει στην κλινική εντός μιας ώρας από τη συλλογή του. Παγωμένο δείγμα σπέρματος του συντρόφου ή προεπιλεγμένου δότη σπέρματος χρησιμοποιείται εκεί όπου ενδείκνυται αντί για φρέσκο.
  2. Η διαδικασία της εξωσωματικής θεραπείας μπορεί να προκαλέσει αρκετό άγχος και ανησυχία σε μια γυναίκα και το σύντροφο της, ειδικά εάν το ζευγάρι έχει κάνει πολλαπλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Γι’ αυτόν το λόγο, το νοσηλευτικό μας προσωπικό και οι κλινικές μας συντονίστριες είναι πάντα διαθέσιμες να συζητήσουν μαζί σας οτιδήποτε σας απασχολεί. Όλο το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο να σας παρέχει όλη τη ψυχολογική υποστήριξη που ίσως χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.
Fertilization & Embryo Culture

4. Γονιμοποίηση και καλλιέργεια εμβρύων

Ανάλογα με την κατάσταση του σπέρματος ακολουθείται η κανονική μέθοδος της εξωσωματικής ή μικρο-γονιμοποίηση (ICSI). Όποια μέθοδος ακολουθηθεί, δεν επηρεάζει το κόστος της θεραπείας.


Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης και της επώασης των εμβρύων, οι υπεύθυνοι εμβρυολόγοι ελέγχουν τακτικά τα έμβρυα και επικοινωνούν μαζί σας για να σας ενημερώσουν για την ανάπτυξη τους. Οι εμβρυολόγοι και ο γιατρός θα σας ενημερώσουν για την επικείμενη εμβρυομεταφορά που γίνεται συνήθως την 3η ή την 5η ημέρα μετά την ωοληψία.


Εάν η θεραπεία περιλαμβάνει προ-εμφυτευτικό γενετικό έλεγχο (PGT) στα έμβρυα, τότε τα έμβρυα αφήνονται να αναπτυχθούν μέχρι το στάδιο βλαστοκύστης (5η ημέρα), οπότε και γίνεται η βιοψία. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία του προ-εμφυτευτικού ελέγχου, παρακαλούμε όπως αποταθείτε στη σχετική σελίδα.

Embryo Transfer

5. Μεταφορά εμβρύου

Θα πρέπει να είστε στην κλινική μας περίπου 30-45 λεπτά πριν την εμβρυομεταφορά. Η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι γεμάτη για καλύτερη απεικόνιση της μήτρας στους υπερήχους, που θα βοηθήσει στην πιο επιτυχή εμβρυομεταφορά. Η εμβρυομεταφορά γίνεται με την καθοδήγηση υπερήχου και δε χρειάζεται νάρκωση, οπόταν μπορείτε να φάτε και να πιείτε ελαφρά πριν τη διαδικασία.


Πριν την εμβρυομεταφορά, ο γιατρός και ο υπεύθυνος εμβρυολόγος σας ενημερώνουν για την ανάπτυξη των εμβρύων και συναποφασίζεται για τον αριθμό των εμβρύων που επιθυμείτε να τοποθετήσετε. Στην Κύπρο δικαιούστε να μεταφέρετε 1 ή 2 έμβρυα και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις 3 (μόνο σε γυναίκες άνω των 39 ετών επιτρέπεται με βάση το νόμο η τοποθέτηση 3 εμβρύων).


Μετά την εμβρυομεταφορά ξεκουράζεστε στο δωμάτιο σας για περίπου μισή ώρα. Για τις επόμενες 3 μέρες συνιστούμε σωματική και ψυχική ξεκούραση και να ακολουθείτε τις οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχουν δοθεί. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα φάρμακα να συνεχιστούν, εκτός και εάν αλλάξουν με τη συμβουλή του γιατρού σας.

Freezing Embryos

6. Κατάψυξη εμβρύων

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, συνήθως τοποθετούνται 1-2 έμβρυα. Στην περίπτωση επιπλέον εμβρύων, αυτά μπορούν να κρυοσυντηρηθούν (παγωθούν) και να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο κύκλο.

  • Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κρυοσυντηρηθούν όλα τα έμβρυα και να αναβληθεί η εμβρυομεταφορά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι προβλήματα στο ενδομήτριο, ανεπαρκή επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα ή σοβαρής μορφής υπερδιέγερση των ωοθηκών.
Pregnancy Test

7. Τεστ εγκυμοσύνης

Αιματολογικός έλεγχος της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης γίνεται την 11η ημέρα μετά την εμβρυομεταφορά κι επαναληπτικός έλεγχος της 2 ημέρες μετά, για επιβεβαίωση του αποτελέσματος της εμφύτευσης. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά στις 7 ημέρες. Η ανάλυση του αίματος για ύπαρξη εγκυμοσύνης είναι πιο ακριβής από την ανάλυση ούρων.


Εάν τα επίπεδα βHCG στο αίμα είναι αρνητικά ή αν μειώνονται κατά τους επαναληπτικούς ελέγχους: Θα συζητήσετε με το γιατρό σας για το πότε θα σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή και για το επόμενο στάδιο.


Εάν τα επίπεδα βHCG είναι θετικά και πολλαπλασιάζονται: Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή και τις υπόλοιπες οδηγίες όπως σας τις έχει δώσει ο θεράπων ιατρός σας. Κατά την 6η εβδομάδα κύησης, μπορείτε να προχωρήσετε με ένα υπέρηχο στο γυναικολόγο σας ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό εμβρύων που έχουν εμφυτευθεί, εάν έγινε τοποθέτηση περισσότερων από 1 εμβρύων, και για να επιβεβαιωθεί η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

Σχετικές θεραπείες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εμαιλ: coord@pedieosivf.com.cy
Τηλ: +357 22670850
Τηλεφωνήστε μας ή επισκεφθείτε το γραφείο μας. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις εντός 24 ωρών τις εργάσιμες ημέρες.